fbpx

Vertikális farmok kicsiben és nagyban

solvelectric_vertikalis_farmok_kicsiben_es_nagyban_1

Amikor 2016-ban elkezdtük kutatásainkat a növénynevelésben használható fényspektrumok területén úgy véltük, hogy 10 év sem fog kelleni ahhoz, hogy az üvegházas termesztést leváltja az úgynevezett black boxos (fekete dobozos) termesztés.

Mi is a fekete dobozos termesztés?

A fekete dobozos termesztés teljesen zárt környezetben, természetes fény nélkül történik. Ez szabályozhatóbb környezeti tényezőket jelent, mint a szabadföldi vagy üvegházas termesztés. Az állandó hőmérséklet fenntartásával lehetővé válik az egész éves termesztés és a zárt rendszerben a bio gazdálkodás is lehetséges. Az ilyen termelő környezetek gazdaságosan fenntarthatóak a tetőszerkezetre telepíthető napelemes rendszereknek köszönhetően. A legnagyobb kételyt mindig az ilyen módon termesztett zöldségek ízhatása okozza. Kevesen akarnak olyan salátát enni, ami napot sem látott.

Sajnálatos módon a globális felmelegedés hatásai egyre érezhetőbbek. A szélsőséges időjárás gyakrabban és gyakrabban tizedeli meg a szabadföldes zöldség- és gyümölcstermesztést. A gyakori forró napok nem biztosítják a növények éjszakai visszahűtését, pedig ez legalább olyan fontos, mint a megfelelő napfény és tápanyag mennyiség az egészséges fejlődéshez. Ragaszkodhatunk a természetes környezetben termesztett zöldségekhez és gyümölcsökhöz, károsított környezetünk miatt kérdéses, hogy ezek még mennyi ideig lesznek elérhetőek a számunkra.

A magyar helyzet

A világon mindenütt keresik a megoldást, ami lehetővé teszi az éhezés elkerülését és a lakosság ellátását a fenntartásukhoz szükséges zöldség és gyümölcs mennyiséggel. Magyarország egyedi helyzetben van, mivel termőföldjeink is és bőséges vizünk is van. Ez alapján jogosan gondolhatnánk, hogy ez a probléma kevésbé érinti országunkat. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, az FAO szerint azonban Magyarország teljes területe aszállyal sújtott térségnek tekintendő és félsivatagos övezetbe sorolandó. A sivatagosodás folyamata lassítható a víz tartalékok megóvásával és tározók építésével. Hosszú távon alkalmaznunk kell a vertikális farmokat alternatív megoldásként és meg kell győződnünk arról, hogy ezek használatához kellő tapasztalattal rendelkezünk.

Vertikális farmok otthon és külföldön

A vertikális farmok innovatív növénynevelő eszközök. Magánszemélyek által és ipari környezetben egyaránt használhatóak. Magánszemélyként ezzel a technológiával bárki tud a téli időszakban akár a saját nappalijában friss paradicsomot, paprikát esetleg epret termeszteni. A búzafű is könnyedén nevelhető egy ilyen vertikális farmban.

Nagyipari szinten is alkalmazható a technológia, bár ez Magyarországon még nem történt meg. Az Egyesült Királyságban azonban már egy startup cég bérbe vette a London alatt elterülő II. Világháborús bunkereket. Itt, 33 méterrel a föld alatt termesztenek salátát és mikrozöldségeket. Sok ottani hipermarketnek szállítanak, mivel kedvező az alacsony szállítási költség. Az áruház láncok így mindig könnyen és gyorsan friss salátához juthatnak. További bevételi forrásuk látogatók körbevezetése az átcélzott alagutakban.

solvelectric_vertikalis_farmok_kicsiben_es_nagyban_2

Remény

Bízunk benne, hogy a magyar termelők is meglátják a vertikális farmokban rejlő hatalmas lehetőségeket. Mi úgy véljük, ezzel a technológiával meg lehet többszörözni a termőterületet és akár a városok szívében is lehetségessé válik a zöldségtermesztés.

Innovatív kertészeti eszközeink egyedi igényeknek megfelelőre szabhatóak, mivel ezeket mi terveztük és fejlesztettük. Mindezt elérhető áron és pénzügyi konstrukciós támogatással tesszük.

Reményeink szerint már nem kell tíz évet várni, hogy virágzó kerteket varázsoljunk a pincékből és elhagyott gyárépületekből.

Amennyiben sikerült felkelteni érdeklődésüket, 2020 szeptember 14-én 14 órakor várjuk Önöket egy termék bemutatóra a Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara épületében!

Ossza meg másokkal is!