fbpx

SolveSUN LED lámpánk születése

solvesun_led_lampank_szuletese_solvelectric

Mit keres egy fejlesztő mérnök a fóliasátorban?

Korábban már említettük energiahatékony SolveSUN növénynevelő LED lámpánkat. Ezúttal e termékünk fejlesztési folyamatát fogjuk bemutatni részletesen.

A legizgalmasabb élmény vertikális farmunk fejlesztése során az volt, hogy elektronikai gyártó cégként teljesen ki kellett mozdulnunk a komfort zónánkból. Korábban semmilyen tapasztalatunk nem volt a mezőgazdaságban. Évente pár alkalommal vásároltak tőlünk szünetmentes tápegységet termelők, illetve munkavállalóink szabadidejükben foglalkoztak kertészkedéssel. Igen kevés információval rendelkeztünk az üvegházas növény nevelésről a fejlesztési projekt megkezdése előtt.

Nátriumgáz lámpák

A termelők üvegházainak és fóliasátrainak bejárása után felfigyeltünk két dologra. Az első: a termelők többsége már használt valamilyen világítást a növénynevelés valamely fázisa során (pl.: palántázás) vagy időszakosan megvilágította növényeit a gyorsabb növekedés eléréséhez. A második: a legtöbb termelő Hollandiából beszerzett nátriumgáz lámpákat (HPS lámpák) használ világítási céljaira. Az előbbi észrevétel nagyon pozitív volt a számunkra, hiszen ez azt jelentette, hogy a magyar termelők nem zárkóznak el a világítás technológiától a mezőgazdaságban.

Az utóbbi tényt azonban nagyon különösnek tartottuk. Bár a mezőgazdaság területén nem volt tapasztalatunk, az elektronika világában otthon vagyunk. Tisztában voltunk azzal, hogy vannak gazdaságosabb megoldások a nátriumgáz lámpáknál. Továbbá, igen furcsának tartottuk, hogy a holland üvegházi és fóliasátras termelésre optimális világítótestek Magyarországon is használatba kerültek, hiszen a két ország klímája és éghajlata teljesen más. Hollandia óceáni éghajlattal rendelkezik, ez enyhe teleket és hűvös nyarakat jelent. Magyarország eközben kontinentális és emiatt éghajlatunk sokkal szélsőségesebb. Télen akár -10°C alá is süllyedhet a hőmérséklet, míg nyáron nem ritka a +35°C feletti sem. Bár mind az üvegházas és fóliasátras termelés valamilyen szinten zárt környezetben történik, különösnek találtuk, hogy két ennyire eltérő éghajlatú országban ugyanolyan világítást alkalmaznak a gazdák.

solvesun_led_lampank_szuletese_solvelectric

Termálvízzel történő fűtés

Kutatásaink során arra jutottunk, hogy a nátriumgáz lámpák pont a holland éghajlati viszonyok miatt váltak olyan népszerűvé abban az országban. Bár az ilyen világítótestek az energia nagy részét hőként adják le, a holland termelők ezt a hőt az üvegház vagy fóliasátor fűtésére használják. Magyarország azonban rengeteg termálvízzel rendelkezik. Nagyon sok gazda ezzel a természeti adottsággal oldotta meg termesztési területének fűtését, mivel ez kifejezetten költséghatékony megoldás.

Bár a magyar termálvíz olcsón lehetővé teszi az üvegházak és fóliasátrak fűtését, az áram igen drága országunkban. Ennek ellenére, a magyar virágtermelők a többi gazdához hasonlóan nagy energia felvételű és sok hőt termelő HPS lámpákat használtak a téli növénynevelés során. Munkatársaink rengeteget beszéltek ezekkel a termelőkkel és megtudtuk, hogy számukra a világítás kötelező. Szerződéseik miatt egész évben szállítaniuk kell a virágot. Ezen felül, az évszaktól függetlenül azonos szál virág minőséget várnak el tőlük.

Egy kitűnő alternatíva

Az üvegházak és fóliasátrak bejárása és a termelőkkel folytatott beszélgetések után felmértük az eddig összegyűjtött információt. A magyar piacon is van igény a növénynevelési világítás technológiára. Nagyon sok gazda jelenleg is használ világítótesteket a téli időszakban történő termelés során. Azonban egyértelmű volt számunkra az is, hogy a Holland HPS lámpák voltak a legnépszerűbbek is Magyarországon. Bár ez a világítás jó eredményeket produkált országunkban is, mi úgy véltük, hogy van jobb megoldás. Országunkban a termesztési terület fűtése költséghatékonyan megoldható termálvíz segítségével. Ebből kifolyólag, az alkalmazott világításnak nem kell fölösleges hőt, csak hasznos fényt termelnie. Mindezt pedig hatékonyan kell tennie, mivel az áram áraink viszonylag magasak. Egyértelművé vált számunkra, hogy egy energiahatékony világítástechnológiai megoldásra van szükség.

Fejlesztéseink során az egyik legfontosabb paraméter az energiahatékonyság lett. Célunk az volt, hogy a lehető legkisebb áram felvétellel tudjuk kiváltani a piacon használatban lévő HPS lámpákat. Átütő sikert értünk el, mivel SolveSUN LED lámpáink egyharmad energiafelvétellel rendelkeznek a nátriumgáz lámpákhoz képest.

solvesun_led_lampank_szuletese_solvelectric

A tökéletes fényspektrum kompozíció

A következő feladat az volt, hogy helyettesítsük a Napot és ezzel hasznos fényt vigyünk a zárt térbe. Ehhez le kellett képeznünk a napsugárzás fényspektrumát. Ez egy hosszú folyamat volt, amely során rengetegszer kellett módosítanunk a színspektrum kompozícióját. Figyelembe kellett vennünk azt, hogy az állatok és növények teljesen másképp reagálnak és hasznosítják a fényt. Mivel a célunk az volt, hogy egy növénynevelést elősegítő lámpát fejlesszünk, olyan fényspektrumot kellett alkotnunk, ami a növényeknek jó és legjobban elősegíti a fejlődésüket. Kísérleteink során megtaláltuk azt a fényspektrum kompozíciót, ami támogatja a növényeket a fejlődésben és a termesztett zöldség, gyümölcs (például paradicsom esetében) olyan ízhatást produkál, ami legalább megközelíti és leginkább megegyezik a szabadföldön termesztettével. Paradicsomokon végzett kísérleteink során megfigyeltük, hogy a megfelelő megvilágítással nem csak hozamnövekedést tudtunk elérni, de kiküszöböltük a könnyen felismerhető, enyhén vizes ízt. A kitűnő íz pedig elengedhetetlen része a megfelelő fogyasztói élménynek, amivel visszatérő vásárlókat toborozhatnak a termelők.

Megtérülési idő

Fejlesztési projektünk során elkészítettünk egy energiahatékony és a növények számára hasznos fényt produkáló LED lámpát. Azonban a piacra lépéshez fontos a termék árának megvizsgálása is. Esetünkben meg kellett állapítanunk, hogy a termelők számára a LED lámpákra váltás nem kis beruházás. Viszont számításaink azt mutatták, hogy pusztán az energia megtakarításból 5 éven belül megtérül a beruházás. Továbbá, széles kapcsolati hálónkkal finanszírozási források elérésében is tudunk segíteni.

SolveSUN LED lámpánk fejlesztésével kerültünk át irodánkból és gyártó csarnokunkból az üvegházakba, fóliasátrakba. Utunk során elmélyültünk a LED fényforrások nyújtotta lehetőségekben és felfedeztünk egy olyan piacot, ahol nagy szükség van az innovatív termékekre ahhoz, hogy a magyar gazdák a téli hónapokban is olyan minőségű terméssel léphessenek a piacra, ami fel tudja venni a versenyt akár az import áruval is.

solvesun_led_lampank_szuletese_solvelectric

Jövőbeli tervek

Bár SolveSUN LED lámpánk fejlesztése véget ért, a folyamat során szerzett tapasztalat megihletett minket. Terveinkben van egy 10 termékből álló termékcsalád, amelynek tagjainak egy része lent látható.

Fejlesztési projektünk legfontosabb része a magyar termelők voltak, akikre mindvégig partnerként számíthattunk és azóta ők is partnerként számíthatnak ránk. Fejlesztéseink során mindig nyitottak vagyunk az új ötletekre, észrevételekre és javaslatokra. Ezt SolveSUN LED lámpánk története kiválóan mutatja.

SolveInter – Kertészetek alacsony üvegházaiba könnyen és gyorsan telepíthető, energiahatékony sorközi megvilágítás paradicsom, uborka termesztésére.

SolveGrass – Stadionok, új típusú füves pályák, fűthető gyepszőnyegnek szezonális megvilágítására alkalmas világítás, mely kiváltja a jelenleg használatos 1000W-os HPS lámpákat. Ezek a HPS lámpák igen gyenge hatékonysággal, nagy energiafelhasználással működnek. Megoldásunk 1/3 energiaigényű lesz ezekhez viszonyítva és kalibrált spektrumú LED-ekkel lesz ellátva.

SolvePlant – Aquapóniás rendszerek energiahatékony LED világítás megoldása pincékben, zárt terekben.

SolveAnimal – Állattenyésztésben használt világítás kiváltása, valamint a magas állati fehérje tartalmú takarmánykiegészítő alapanyag költséghatékony előállítása (pl. fekete katonalégy).

SolveAir – Egészségügyi intézményekben (műtő, fertőző osztály) használható LED alapú levegő fertőtlenítő precíziós eszköz, amely meggátolja a baktériumok terjedését.

Ossza meg másokkal is!