fbpx

Milyen szünetmentes tápegységet vegyek?

milyen szünetmentes tápegységet vegyek

Legutóbbi cikkünkben csak érintőlegesen foglalkoztunk az UPS külalakjával. Ez a kérdés a szünetmentes áramforrások esetében nem dizájn kérdést jelent, hanem kivitelezésben való minőségbeli eltérést és ebből adódóan árkülönbséget is.
Megtanultuk, hogy egy alulméretezett szünetmentes tápegység semmit sem ér, mintha ott sem lenne, túlzott túlméretezés pedig többletköltségeket von maga után.

Line-interaktív vagy on-line UPS?

Célszerű, ha mindig onnan kezdjük a vizsgálatot, hogy elégséges lehet-e a számunkra egy egyszerűbb és lényegesen olcsóbb line-interaktív szünetmentes tápegység használata, vagy szükséges egy nagyobb védelmet biztosító és egyben drágább on-line UPS telepítése.
Ha eldöntjük, hogy a jelenlegi problémánkra elégséges egy line-interaktív készülék, mert tökéletesen alkalmas arra, hogy az érzékeny fogyasztónkat megvédje az áramkimaradásoktól, ingadozásoktól vagy egyéb zavaroktól, akkor csak annyit kell még eldöntenünk, hogy az alap modell elégséges-e, vagy egy XL verzióra van szükségünk, ami egy külső akkumulátor csomaggal kibővíti az autonómiai időt.

A torony és a rack rendszerű kivitelek

A vásárlói igényekre válaszként, már a közép kategóriás line-interaktív szünetmentes berendezések is nem csak „tower” azaz torony kivitelben elérhetőek, hanem kicsit magasabb árért már „RM” rackmountable – rack rendszerű kivitelezésben is. Az ilyen típusú készülékek általában drágábbak, mert nem csak külsőségekben térnek el az olcsóbb torony kivitelezésű gépektől, hanem strapabíróbb, ipari kivitelezésű belső tartalmat is jelentenek.

Kettős konverziós on-line készülékek, avagy a teljes védelem

Ha teljes védelmet szeretnénk a berendezéseinknek, azaz:

  • Hosszabb-rövidebb idejű hálózat kimaradások áthidalását
  • Hálózati hibák (pl. feszültség csökkenés, növekedés) kiküszöbölését
  • Hálózat felől érkező zavarok kiszűrését
  • Frekvencia ingadozás megszüntetését és
  • Stabil, zavarmentes kimeneti feszültség és frekvencia biztosítását a védendő fogyasztók felé,

akkor csak a kettős konverziós on-line készülékek jöhetnek szóba.

Amíg a line-interaktív készülékek teljesítménye igen korlátozott. Általában 400VA-3000VA között találhatóak különböző tudású berendezések, kizárólag egy fázisúak, addig az on-line dupla konverziós berendezések teljesítménye 700VA-300kVA-ig terjedhet és egy fázisú, de három fázisú kivitelben egyaránt készülnek.

Ezeket a szünetmentes áramforrásokat a bekerülési ár és teljes védelmet nyújtó támogatásuk miatt, inkább használják szerver szobák és nagyobb ipari létesítmények szünetmentes ellátására.

Moduláris szünetmentes áramforrások

Természetesen a kisebb teljesítményű berendezések esetén 700VA-10000VA között ugyanúgy válogathatunk a torony, a rack rendszerű vagy a rack tower kivitelekben, de a 10kVA teljesítménynél már megjelennek az első 3 fázisú berendezések is. A kis helyigényű kompakt berendezések mellett, pedig megjelennek a moduláris szünetmentes áramforrások.

Ezek az univerzális berendezések igen praktikusak. A kisebb rendszer 10 és legfeljebb 40kVA-es tápegységgel üzemel, amelyekből akár 4 rendszer tud párhuzamosan működni, akár egy akkumulátor rendszerről.

Ez annyit jelent, hogy egy jól karbantartott UPS élettartamát 10-15 évre becsüljük. 10 év viszont igen hosszú idő pl. egy gyár életében. Adódhatnak olyan változások, fejlesztések, amik előidézhetik, hogy az UPS teljesítménye már nem elégséges, ezért vagy le kell cserélnem vagy vennem kellene mellé egy újabb berendezést, aminek nem láttam előre a hely igényét és most nincs hova tennem. Ha viszont készítek egy fejlesztési tervet, és előrelátóan számolok azzal, hogy további fogyasztók is kerülhetnek a szünetmentes hálózatra, akkor megvásárolhatok egy moduláris rendszert 10kVA teljesítménnyel és 10kVA-ként növelhetem az UPS teljesítményét egészen 40kVA-ig.

Természetesen ezeknek a moduláris rendszereknek van nagyipari terméke is, jóval nagyobb teljesítménnyel.
Cégünk esetében ez a THOR Modular szünetmentes rendszer, amely skálázható on-line duplakonverziós UPS rendszer háromfázisú ki- és bemenettel. A rendszer 60, 100, 200 vagy 300kVA-es maximális kapacitással kapható és 10-30kVA-es modulokkal szerelhető fel. A THOR Modular 60-as modell 3, a 100-as 5 és a THOR Modular 200 vagy 300 pedig 10 modul befogadását támogatja. Továbbá ezen rendszerek közül legfeljebb 4 párhuzamosan is működtethető.

Az eszköz tulajdonságainak köszönhetően (hot-swap, Plug & Play) a modulok üzem közben hozzáadhatók és leválaszthatók, így egyszerűbbé válik a cseréjük és a karbantartás követelményei is alacsonyabbak.

N + X párhuzamos redundancia

A THOR rendszer moduláris és redundáns designja biztosítja a nagy szintű megbízhatóságot és elérhetőséget. Amikor az N + X párhuzamos redundanciát állítjuk be, egy modul meghibásodása esetén a terhelés megszakítás nélkül azonnal újra szétosztódik a fennmaradó modulok közt. Meghibásodás vagy általános karbantartás esetén a modulokat működés közben is el lehet távolítani és / vagy ki lehet cserélni újra. Bármely THOR Modular rendszer működés közben könnyedén bővíthető további modulokkal. A működés közbeni csere funkció alkalmazás mellett célszerű az áramfelvételt lecsökkenteni. Ezáltal a hatékonyság növekszik, míg a költségek csökkennek.

Összegzés

Tehát összegezve előző cikkünkben leírtakat és a jelenleg összefoglalt paramétereket, egy dolog biztos, hogy egy minden igényünket kielégítő szünetmentes tápegység kiválasztása nem egyszerű feladat és jelentősen befolyásolja a költségeinket is. Ezért ha bizonytalanok a kiválasztásban, kérjék szakértőink segítségét. Térítésmentesen adunk tanácsot, vagy küldünk ajánlatot több megoldással és árral, hogy Ön minden esetben a legjobbat hozhassa ki a költségvetéséből és megkapja azt a maximális védelmet, amelyet berendezései megérdemelnek.

Ossza meg másokkal is!