fbpx

Miért fontos a prototípus a sorozatgyártás megkezdése előtt?

https://solvelectric.hu/wp-content/uploads/2020/08/solvelectric_miert_fontos_a_prototipus_a_sorozatgyartas_megkezdese_elott.jpg

Munkánk során nagyon sokszor hallottuk már ezt a kérdést: „A prototípus nem kész termék?” Utoljára épp a minap egy startup cég projekt zárásának előkészítésekor jött fel.

Az elkészült prototípus valóban egy termék. Az, hogy kész termék-e, minden esetben a valós környezetben történő működtetés során fog kiderülni. A laboratóriumi tesztek, bár alaposak és jól szimulálják a környezeti hatásokat, nem tudják azokat teljes mértékben leképezni. Így a piacra vitel előtt egy új termék esetében mindig szükséges a teszt üzem. Ennek időtartamát és módját minden esetben a megrendelőnek kell meghatároznia. Elengedhetetlen, hogy a prototípus tesztelése során minél több adatot gyűjtsünk be a további elemzésekhez.

Miután befejeztük a prototípus tesztelését és kielemeztük a kapott adatokat, jöhet a termék tervezés lezárása. Ezután kerülhet át a véglegesített terv dokumentáció a gyártás részleghez. Jobbik esetben, ez szinte csak formalitás. Ideális esetben a termék az elvárt paraméterek alapján működött, nem ütköztünk semmiféle váratlan hibába a teszt során és használata és működtetése is kellően kényelmes.

Amikor a prototípus nem az elvárt paraméterek szerint működik

Ellenkező esetben azonban számtalan problémával szembesülhetünk. Előfordul, hogy a prototípus a valós környezetben másképp viselkedik, mint a laboratóriumi tesztek során. Ennek oka lehet számtalan olyan környezeti tényező összessége, amit a szimulációk során nem volt lehetőség tesztelni, pl.: zajok, zavarok, hőmérséklet stb. Ilyenkor megtörténhet, hogy a prototípus nem az elvárt paraméterek szerint működik, de még elfogadható tartományba esik. Az igazi probléma akkor jelentkezik, ha elvárásunkkal szemben olyan adatokat kapunk a prototípus teszt során, amely szerint a készülék működése még nem stabil, vagy a megrendelő számára már nem elfogadható és tolerálható tartományban működik. Ilyenkor mondhatjuk, hogy a termék még nincs kész. Viszont a tesztelés során kielemzett adatok nagyban megkönnyíti a hibák kijavítását és a termék tovább tervezését. Ezért bármilyen új termék piacra vitele esetén, ezt az időszakot nem tanácsos kihagyni, mert hosszú távon olyan információhoz tudunk jutni, ami elengedhetetlen a termék véglegesítéséhez.

https://solvelectric.hu/wp-content/uploads/2020/08/solvelectric_miert_fontos_a_prototipus_a_sorozatgyartas_megkezdese_elott_2.jpg

Sorozatgyártásra történő optimalizálás

Cégünk egyedi szolgáltatása, amelyet bármelyik megrendelőnknek tudunk nyújtani a sorozatgyártásra történő optimalizálás. Bár K+F+I részlegünk munkája véget ér a prototípus véglegesített terv dokumentációjának átadásakor, gyártó részlegünk mérnökei képesek optimalizálni a kapott tervdokumentációt. A két részleg közös munkájának eredménye ez a szolgáltatás. A gyártó mérnökeink elemzik, hogy milyen gyártás technológiával érdemes indítani a sorozatgyártást annak érdekében, hogy az költséghatékony legyen. Ha szükséges, akkor kisebb módosítási javaslatokat küldenek visszajelzésképpen a fejlesztő csapatnak, aki egyeztetve a megrendelővel elfogadja a módosításokat. A legtöbb esetben több, mint 10%-os költségmegtakarítást érhetünk el ezzel a köztes szolgáltatással. Ez a szolgáltatásunk igen közkedvelt megrendelőink körében, mert egy prototípus berendezést elég sok startup cég létre tud hozni. A probléma akkor jelentkezik, amikor befutnak az első megrendelések, és azzal szembesül a csapat, hogy ezt már nem lenne jó egyedi „varázs barkács” technológiát alkalmazva legyártani, mert annak a megrendelők sem örülnének, ha nem az elvárt minőségben kapnák meg a megrendelt termékeket. Sok esetben nincs elegendő tapasztalatuk a gyártás technológiák ismeretében, sem azok alkalmazásában. Ezzel az egyszerű köztes tervezéssel, viszonylag gyorsan és költséghatékonyan kidolgozzuk a műszaki dokumentációt, adjuk hozzá a műszaki menedzsmentet és legyártjuk a termékeket igény szerint, akár polcra készen csomagolás tervekkel.

Ossza meg másokkal is!