fbpx

Kutatás, Fejlesztés, Innováció: Hogyan csináljuk mi?

kutatas-fejlesztes-innovacio-hogyan-csinaljuk-mi-solvelectric

Cégünk mondhatni egy közel 30 éves startup. Erre a kijelentésre a legtöbben felkapják a fejüket. Azonnal jönnek a kérdések, hogy ezt a kijelentést hogyan értelmezzék és hogy pontosan mit is állítunk vele.
A válasz saját termékfejlesztő projektjeinkben rejlik. Általában komplex, egyedi termékeket fejlesztünk. Az így elkészült termékek nagyban eltérnek egymástól és legtöbbször teljesen más piacokat céloznak meg. Ennek köszönhetően minden fejlesztésünk olyan, mintha cégünk profilt váltana. Fejlesztő csapatunk pedig úgy érzi, hogy egy vadonatúj projekt cégben dolgozhat.

kutatas-fejlesztes-innovacio-hogyan-csinaljuk-mi-solvelectric

A termékfejlesztés előkészítő fázisa

A termék fejlesztésének előkészítő fázisa is igen izgalmas. Ez mindig kutatások elvégzésével kezdődik. Fiatal mérnök kollégáink igazán szeretik, amikor több napot vagy hetet tölthetnek adatok kigyűjtésével a szakirodalom világában és az interneten. Ilyenkor termék ötletünkhöz hasonló termékeket keresünk és minden ezekkel kapcsolatos információt begyűjtünk, amit csak találunk. A műszaki adatok, árak és gyártók összegyűjtése után készítünk egy újdonság kutatást és egy konkurencia felmérést. Ez a két tanulmány alapján döntjük el, hogy elindítjuk-e saját fejlesztésünket.
A következő lépés a forrás biztosítása. Ideális esetben van lehetőség vissza nem térítendő pályázati támogatás elnyerésére az adott témában. Bár ez egy kitűnő forrás, a pályázatírás, annak elbírálása és az összeg igénylése hosszú folyamat. Emiatt nem minden esetben ez a legjobb megoldás. Sok termék fejlesztés során mérlegelnünk kell, hogy mennyi időre lesz legalább szükségünk a piacképes termék előállításáig és azt is fel kell mérnünk, hogy újdonság tartalmunk (és az ebből fakadó verseny előnyünk) mennyi ideig fog releváns maradni. E két adat összeegyeztetése talán a legfontosabb lépés, mivel így tudjuk majd megfelelően pozícionálni a terméket a piacon.

A projekt csapat

A projekt menedzser kulcsszereplő. Ő az, aki elkészíti a projekt fejlesztési terveit és hozzá rendeli a műszaki menedzsmentet és határidőket. Ami még ezeknél is fontosabb a csapat hozzárendelése. Cégünk minden területén van legalább egy mérnök és technikus is. Ezen felül van gépész-, vegyész és mechatronikai mérnökünk, műszaki- és CAD-CAM-informatikusunk és közgazdászunk is többek között. Munkavállalóink kompetenciáik alapján kapták besorolásukat és ez alapján kerülhetnek különböző projekt teamekbe is.
Saját termékeink fejlesztését ugyanúgy kezeljük, mintha egy külsős megrendelés lenne. Meghatározzuk a termék elvárt paramétereit, határidőket tűzünk ki, megállapítjuk a prototípus tesztelésének módját, kiadjuk az adatelemzési feladatokat majd elvégezzük a prototípus véglegesítését ezeknek az adatoknak fényében. Ezután elvégezzük a termék sorozatgyártásra történő optimalizálását és véglegesítjük a gyártási dokumentumokat.

kutatas-fejlesztes-innovacio-hogyan-csinaljuk-mi-solvelectric

Vertikális farmok

Erre a folyamatra a legjobb példa, hogy 2016-ban egy külsős érdeklődés kapcsán végeztünk egy adatelemzést vertikális farmokkal kapcsolatban. A kutatás végeredménye igen érdekes volt. Bár rengeteg információ állt rendelkezésre arról, hogy zárt térben mennyire egyszerűen megvalósítható és gazdaságos a növénynevelés, kész, megvásárolható megoldást nem találtunk. Bár sok országnak volt valamilyen black box-os (zárt térben történő) növénynevelő megoldása, ezeket látszólag mindenki saját magának fejlesztette és nem volt lehetőség az adott komplett rendszer megvásárlására. További kutatással arra jutottunk, hogy ez a helyzet azért állt elő mert ezeket a zárt rendszerű növénynevelőket elemenként vásárolták meg és rakták össze a megvalósító szervezetek.

kutatas-fejlesztes-innovacio-hogyan-csinaljuk-mi-solvelectric-3

Piackutatás

Az ilyen termesztés legfontosabb komponense a világítótest, ami a Napot helyettesíti a zárt térben. A piacon rengeteg ilyen termék volt, fénycsöves és LED-es kivitelben is. Elindítottuk a piac kutatásunkat és körülbelül 15 különböző típusú növénynevelő LED lámpának nevezett terméket vásároltunk különböző (leggyakrabban kínai) gyártóktól és forgalmazóktól. Volt olyan termék, ami darabokra tört mire elért cégünkhöz. Ezeket emiatt nem is tudtuk tesztelni. Más esetben a 400W teljesítményűnek hirdetett termék alig 23W-ot produkált tesztjeink során. A megrendelt termékek közül egyik sem felelt meg teszt-eljárásaink során. Még a legbiztatóbb lámpák IP védettsége is túl alacsonynak bizonyult a páradús környezethez, vagy földelési távolságuk nem volt elegendő. Piac kutatásunk végeredménye egyértelmű volt: van helye a piacon egy új növénynevelő LED lámpának, amennyiben az megfelelő hatásfokkal és biztonságosan tud működni páradús, akár teljesen zárt környezetben.

A projekt kezdete

Eldöntöttük, hogy elindítjuk fejlesztési projektünket. Szerencsénk volt, mivel sikerült pályázati támogatást szereznünk ehhez a kutatás-fejlesztéshez. Több mint fél évig rendszeresen jártuk az üvegházakat és fóliasátrakat. Rengeteg termelővel felvettük a kapcsolatot és mindenhova elmentünk, ahova beengedtek minket. Sikerült adatokat gyűjtenünk és igényeket felmérnünk virág-, uborka- és paradicsomtermelőknél és palántanevelőknél is. A legfontosabb kérdés, amit a termelőknek szegeztünk az volt, hogy mi a legköltségesebb a számukra. Ez alapján határoztuk meg a termék elvárt paramétereit.
E kutatás-fejlesztési projektünk eredménye egy vertikális LED-farm és annak mellék terméke, a rendkívül energiahatékony SolveSUN növénynevelő LED lámpa. Utóbbi termékünket több magyar termelővel közösen fejlesztettük ki.

kutatas-fejlesztes-innovacio-hogyan-csinaljuk-mi-solvelectric

Ossza meg másokkal is!