fbpx

Így spórolhat a szünetmentes tápegység szükséglet felmérésével

Bármilyen berendezésnek szeretnénk biztosítani a szünetmentes ellátását, körültekintően kell eljárunk a szükségletek felmérésénél is és az UPS kiválasztása esetében is.

Elemezzük a szükségleteinket

Először mindig elemezzük a szükségleteinket. Nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb megoldást.
Nem mindegy milyen munkarendben dolgozunk. Jóval magasabb a biztonsági igényünk, ha folyamatos üzemmódban 7/24 munkarendben dolgozunk, vagy olyan berendezéseket használunk, amelyeknél az áramkimaradás következménye tartósan károsíthatja a gépet ( pl. leállás esetén beleköt valamilyen anyag az eszközünkbe ), vagy megismételhetetlen folyamatot szakítunk meg, mint pl. egy vérelemzés esetében, ha leáll a vércentrifuga. Ilyen esetekben állandó és folyamatos áramellátás szükséges, teljes védelemmel. Az ilyen megoldásoknál az UPS csak a kisebb áramkimaradások áthidalását biztosítja és köztes megoldás az áramgenerátor indításáig. Ezekre a kihívásokra kizárólag online dupla konverziós készülék alkalmas, de 10-15 perc áthidalási idő már elégséges lehet.
Viszont teljesen más az igényünk, ha a szünetmentes ellátás feladata csupán csak annyi, hogy berendezéseinket biztonságosan tudjuk leállítani. Ilyen esetben akár egy line interaktív UPS is elégséges lehet 5-7 perc áthidalási idővel, ami azon kívül, hogy hatékony igen pénztárca barát megoldás lehet.

Kategorizáljuk eszközeinket!

Ha tehát meghatároztuk az UPS szerepét, fel kell mérnünk az összes gépünket, számítógépünket és egyéb berendezésünket, hogy milyen kategóriába soroljuk. Az első kategóriába azok a gépek és eszközök tartoznak, amelyeknek mindenképpen szükséges szünetmentes áramellátást biztosítanunk. A második kategória a nem szükséges, de szeretnénk megfelelő védelmet biztosítani ezeknek az eszközeinknek is. A harmadik kategóriába azokat soroljuk, amelyeknek nem biztosítunk védelmet. Ha van rendszergazdánk, akkor mindenképpen vegyük igénybe a segítségét, amikor a besorolást végezzük, de mindenképpen vegyük figyelembe a szükséges és elégséges elvet. Ez a lépés talán a legfontosabb, mert ezeknek az eszközöknek a teljesítménye fogja meghatározni, hogy milyen teljesítményű UPS-re lesz szükségünk. Egy érdekességet biztosan fogunk tapasztalni.

VA és a névleges teljesítmény

Az UPS teljesítményét VA-ben ( VoltAmper) határozzák meg a gyártók. Joggal kérdezhetjük, hogy miért? Hiszen ha visszagondolunk fizikából tanultakra, akkor Volt x Amper az Wattot jelent. Akkor miért nem ezt tüntetik fel a szünetmentes tápegységeken?
A magyarázat ebben az esetben elég egyszerű. Ez az ideális esetben leadott teljesítmény, ami csak akkor ennyi, ha egy ideális fogyasztót kötünk az UPS-re. Mivel ilyen gyakorlatilag nem létezik, a VA értéket egy bizonyos jósági fokkal (cos φ-vel) szorozva kapjuk meg a W értéket.
Ez általában 0,7-0,9 körül szokott alakulni, így pl. gyorsan kiszámolva az UPS 600VA készülék x 0,7 = 420W-al terhelhető. Ezért nagyon fontos, hogy az UPS teljesítményének meghatározásakor mindig nézzük meg, hogy mi a névleges teljesítménye, azaz mekkora a cos φ értéke.

Szünetmentes hálózat és a lézernyomtató

Ha sikerült meghatároznunk a szükséges teljesítményt, még mindig nem dőlhetünk hátra. Még mindig igen sok feladat vár ránk, hogy megfelelő döntést hozzunk.
Fontos felmérnünk, hogy berendezéseinket egyedileg szeretnénk megóvni, azaz a teljesítményük alapján külön-külön hozzájuk rendelünk egy UPS-t. Vagy némi anyagi ráfordítással kialakítunk egy szünetmentes hálózatot a meglévő áramellátásunk mellé, amelyre azokat a berendezésinket kapcsoljuk, amelyeket meg akarunk védeni egy központi berendezéssel. Ez a megoldás gazdaságosabb lehet, de nem minden esetben kivitelezhető. Viszont egy szabály betartása elengedhetetlen. Szünetmentes hálózatra soha ne kapcsoljunk lézer nyomtatót. Ez az egyike azoknak az eszközöknek, amelyeket minden esetben saját UPS-el lássunk el. Indokolnám. A lézer nyomtatónak a fogyasztása igen nagy ingadozást mutat, hogy éppen fűtési vagy alap funkcióban van. Ha a maximális fogyasztását vesszük figyelembe a hálózat méretezésénél, akkor valószínűleg túl méretezzük a szünetmentes hálózatunkat és akár 10-15%-al is megnövelhetjük a központi szünetmentes áramforrás bekerülési költségét. Ha viszont alul méretezzük a rendszert és a lézer nyomtató fűtési szakaszában történik áramszünet, akkor gyorsabban meríti le az akkumulátorokat, ez által lerövidíti az áthidalási időt, amivel eredetileg számoltunk és a végén olyan berendezésinket nem tudjuk biztonságosan leállítani vagy megvédeni, amelyek miatt a szünetmentes áramellátást egyáltalán létre hoztuk.

Ha tehát sikerült megválaszolnunk azokat a kérdéseket, hogy 1/ mit, 2/ mikor és 3/ hogyan, akkor jön a következő kérdés, hogy 4/ meddig?

Az áthidalási idő

A katalógusban megadott „áthidalási idő” adat sem minden esetben egyértelmű. Szinte sohasem a névleges terhelésen mért áthidalási időt adják meg a gyártók vagy forgalmazók. A megadott áthidalási idő adat egy átlagos terhelés esetére van megadva.
Viszont mivel a szünetmentes tápegységek bekerülési árát jelentősen befolyásolja az akkumulátorok bekerülési ára, a szünetmentes áramforrás tudásának meghatározása után a legfontosabb kérdés az áthidalási idő meghatározása.
Tehát el kell döntenünk, hogy pontosan mire is van szükségünk:
Pl. szeretnénk biztonságosan üzemeltetni a szünetmentes tápegység segítségével az eszközeinket és csak egy 10 perc áthidalási időre van szükségünk ( általában az ún. alap készülékek ennyit tudnak ), amikor is biztonságosan elmenthetem az adataimat és kikapcsolhatom a berendezéseimet, egy hosszabb áramszünet esetén
vagy
folyamatos, azaz valóban szünetmentes ellátásra van szükségem, azaz akár több óra áthidalási időre is szükségem van, mert a szünetmentes áramforrásra kapcsolt berendezések leállítása nem lehetséges, vagy pl. az iparban egy ciklikusság miatt csak a ciklus végén lehetséges és ez több órát vesz igénybe.
Ennek eldöntése, azért nagyon fontos, mert pl. a több órás áthidalási idő esetén, a szükséges akkumulátor mennyiség bekerülési ára többszöröse az alap készülék bekerülési árának. Ezért jó ha tudjuk, hogy minél hosszabb áthidalási időt szeretnénk elérni, készülékünk ára annál magasabb lesz.

Dizájn, külalak

Összességében ha sikerült mind a 4 kérdést jól megválaszolnunk, akkor jó munkát végeztünk és a berendezéseinknek is a leghatékonyabb védelmet biztosítottuk és a bekerülési ár is optimális lett. De a fenn felsorolt szempontokat figyelembe vesszük, akkor nem egyszerű a feladat amíg idáig jutunk. Ezért ha bizonytalan a döntésben inkább kérje szakembereink segítségét. Több szempont alapján készítünk Önnek ajánlatot, amelyből kiválaszthatja az igényeinek legmegfelelőbbet.
És akkor jöhet az 5-ik kérdés milyet? Ezt a témát azért hagytam a végére, mert a dizájn, külalak csak azokban az esetekben „perdöntő”, ha rack szekrénybe szerelhető berendezésre van szükségünk. Habár a rack-tower kivitelben készülő berendezések azt a kényelmet biztosítják a számunkra, hogy ezt nem kell előre eldöntenünk, mert használhatóak önállóan torony üzemmódban, de univerzális megoldásuk miatt ugyanúgy szerelhetőek rack szekrénybe is. De erről következő cikkünkben írunk részletesen.

Ossza meg másokkal is!