fbpx

Hogyan NE tegyük tönkre szünetmentes tápegységünket?

Kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb szünetmentes tápegységet és elérkezett a várva várt pillanat, hogy beüzemeljük. De mi történik, ha nem figyelünk eléggé oda és nem veszünk figyelembe minden szempontot? Hogyan hatnak ki ezek a tényezők szünetmentesünk élettartamára, teljesítményére, karbantartására?

Kisebb teljesítményű UPS-k beüzemelése alapvetően egy egyszerű feladat. Itt a 700 VA és 3000 VA közötti berendezésekre gondolok. A szünetmentes készülékkel kapott kézikönyv utasításait követve, egy jó műszaki vénával rendelkező vásárló könnyedén megbirkózik vele. Ami pedig még fontosabb, hogy hagyjunk elég teret az UPS körül, hogy a hűtő ventilátorok be tudják tölteni a szerepüket és megfelelően áramoltathassák a levegőt a hűtő csatornákba.

Kevés figyelmet fordítunk rá, de a hűtő ventilátorok teljesítményét a rárakódott por jelentősen csökkenti. Ezért javasolt egy pormentesebb helyet keresni az UPS-nek. Viszont ebben az esetben is célszerű legalább negyedévenként portalanítani a készülékünk ventilátorait.

Amennyiben 6000VA-es vagy ennél nagyobb szünetmentes készüléket szeretnénk beüzemelni, akkor a feladat már kicsit bonyolultabb.

A beüzemelést célszerű, ha egy gondos tervezés előzi meg, amibe villanyszerelőt is bevonunk.

Összeszedtük azokat a hiányosságokat, amikkel 27 éves pályafutásunk során találkoztunk:

Az UPS elhelyezése

A telepítés helyének kiválasztásakor nem veszik figyelembe az UPS geometriai méreteit, a berendezés összsúlyát, ami főleg könnyűszerkezetes épületek esetén, emeletre történő telepítéskor okozhat komoly gondot. A készülék súlya meghaladja azt a terhelést, amit m2-ként elvisel az épület. De olyan speciális követelményeket is figyelmen kívül hagynak, mint például a szellőzés és klimatizálás biztosítása.

A szükséges teljesítményigény félreértelmezése

Gyakori gond, hogy a tervező és a beszerző nem egyeztet és félre értik egymást. A tervezők nincsenek pontosan tisztában a kW (hatásos teljesítmény, P=U×I×cos ) és kVA (látszólagos teljesítmény S=U×I) közötti, a cos phi értékből adódó különbséggel. Míg a tervezők előszeretettel határozzák meg a szükséges készülék és épület teljesítményigényét kW-ban, addig a gyártók a legtöbb esetben kVA-ban határozzák meg a szünetmentes tápegység vonatkozó jellemzőjét. Tehát, ha a beszerző nem figyelmes, akkor kialakulhat egy kellemetlen szituáció. A tervező kijelöl egy 40 kW-os teljesítményigényt, ami egy ~ 50 kVA-os berendezést takar. Ha a beszerző nem elég figyelmes, akkor a beszerzett 40 kVA készülék teljesítménye nem lesz elégséges.

Megfelelő csatlakozások kialakítása

Újra és újra felmerülő probléma a megfelelő csatlakozások kialakítása. Az UPS-ek elhelyezése helyhez kötött: nem lehet bárhol elhelyezni ezeket a berendezéseket. Olyan hálózati leágazást kell kialakítani, amit a hálózat ténylegesen elbír. Ilyenkor általában tekintettel kell lenni arra is, hogy a csatlakozási pontnak el kell bírnia a fogyasztók terhelését (tegyük fel, hogy ez 32 A), továbbá az akkumulátorok töltéséből származó terhelést és kalkulálni kell az esetleges túlterheléssel is. A fenti három szempont együttes mérlegelésével szükséges a megfelelő csatlakozási pont kiválasztása.

Akkumulátorok elhelyezése

A kapacitástól függően az akkumulátorokat tálcán, polcon vagy külön szekrényben, állványon helyezzük el. Mindig ellenőrizzük, hogy az akkumulátorok töltőfeszültsége megfelelően legyen beállítva. Nagy károkozásra kerülhet sor, akár túltöltés történhet. Általában is leszögezhető, hogy a töltőfeszültség pontos beállításának elmaradása esetén az akkumulátorok élettartamának jelentős csökkenésével kell számolni.

Optimális hőmérséklet az akkumulátoroknak

Lényeges szempont továbbá, hogy az akkumulátorok esetleges túlmelegedése miatt megváltoznak a kémiai folyamatok és így hamarabb tönkremehetnek. Az akkumulátorokat 18-25 °C között kell tárolni. Ez érvényes a nyári időszakra is, így mérlegelni kell – tekintettel a nagymértékű hőtermelésre – a ventilátor vagy klímaberendezés alkalmazását is.

solvelectric_hogyan_ne_tegyuk_tonkre_szunetmentes_tapegysegunket_optimalis_homerseklet

By-pass megoldások

Néhány szót az ún. by-pass megoldásokról. A kifejezés kerülőágat jelent, tekintsük elsőként az elektronikus by-pass megoldást. Amennyiben meghibásodik a készülék, vagy karbantartásba kapcsoljuk, s azt akarjuk, hogy megszakításmentesen hálózati betáplálásra kapcsoljon, akkor a bemeneti oldalt a kimeneti oldallal az elektronika összekapcsolja. Ennek fő jelentősége az akkumulátorok karbantartásánál van. Emellett a megrendelők gyakran kérik ún. kézi by-pass áthidalás kialakítását is, amelynek segítségével az UPS teljes egészében kiiktatható, szervizelhető. Ezen kívül megkülönböztetik még az ún. külső by-passt: ennek alkalmazására akkor kerül sor, amikor az egész UPS elmozdítására, cseréjére van szükség. Ha szeretnénk az üzemeltetés során megkímélni magunkat az évenkénti egyszeri áramtalanítóstól, hogy az UPS-t karban tartsuk, akkor ne spóroljunk egy külső by-pass beépítésével sem.

Vészleállító kapcsoló telepítése

Általában elmarad a vészleállító kapcsoló telepítése is. Kevesen gondolnak arra, hogy ezt az egyszerű eszközt mellőzve komoly veszélyforrást idéznek elő. Tűz esetén ugyanis a tűzvédelmi főkapcsolóval áramtalanítják az épületet, legalábbis a szünetmentes áramköröket leszámítva: ez pedig veszélyezteti a tűzoltók életét. Általában a tűzvédelmi főkapcsoló mellett fel kell tüntetni, hogy az épületben UPS-ek üzemelnek, s vészlekapcsolásukra például a portán van lehetőség. A vészleállító kapcsoló leállítja a berendezésben működő invertert, ami előállítja a váltakozó áramot a kimeneti oldalra.

solvelectric_hogyan_ne_tegyuk_tonkre_szunetmentes_tapegysegunket_gomb

Távfelügyelet

A korszerű UPS-en lehetőség van a számítógéppel történő kapcsolat megteremtésére, azaz ún. távfelügyeletre, amely egy PC-n futó egyedi programnak, amely kommunikálva az UPS-sel fel tudja mérni az üzemszerű működéshez rendelkezésre álló időt, vagy az akkumulátorok lemerülését érzékelve, a mentések elvégzése után bezárja az alkalmazásokat.

Több betáplálási pont kialakítása

Az UPS-ek betáplálását nem csak a hálózatról biztosítják: több betáplálási pont kialakításával ugyanis mód nyílik arra, hogy a berendezést aggregáttal kapcsolják össze. A hálózat-kimaradás esetében ilyenkor az UPS indulásával egyidejűleg az aggregát is üzembe kapcsol, s amikor eléri a kívánt teljesítményt, az UPS off-line üzemmódra vált. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy az akkumulátorok kapacitását kisebbre lehet tervezni, azaz költségcsökkenést lehet elérni.

Szakszerű szervizelés

Láthatjuk, hogy egy nagy teljesítményű szünetmentes beüzemelése nem egy egyszerű feladat. Ezért a garanciális feltételek biztosítása érdekében, mindenképpen bízza szakemberre, mert ellenkező esetben, akár garancia vesztéssel is járhat a szakszerűtlen művelet.

Soha ne spóroljunk a karbantartáson!

Amennyiben pedig legalább 5-7 évig szeretnénk használni az UPS-t, lehetőleg hibamentesen, akkor az évi 1-2 karbantartás elengedhetetlen. Sokszor tapasztaljuk a terepen, hogy a karbantartásokon spórolnak, ezért csak eseti javításokat vesznek igénybe. Ezzel csak az a gond, hogy sok esetben egy javítás költsége 5 év karbantartás összegével ér fel, pl. ha a nem megfelelő hűtés miatt a teljes akkumulátor csomagot cserélni kell. Arról már nem is beszélve, hogy a meghibásodásnak köszönhetően berendezéseink is védtelenek lesznek. Megfelelő karbantartással tervezni tudjuk még a javításokat is, így pedig valóban szünetmentesen működhetünk. Fontolja meg, érdemes!

Ossza meg másokkal is!