fbpx

Felújítja otthonát vagy építkezik? 5+1 kérdés az érintésvédelemmel kapcsolatban, melyekre mi most válaszolunk

1. Mi az az érintésvédelem?

Mielőtt elkezdenénk arról beszélni, hogy kiknek és milyen esetekben van szüksége az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatra, először is tisztázzuk, hogy mi az az érintésvédelem. A Wikipédia például a következő fogalommal határozza meg: Az érintésvédelem üzemszerűen feszültség alatt nem álló, de meghibásodás esetén feszültség alá kerülő vezető részek érintéséből származó balesetek elkerülésére szolgáló műszaki intézkedések összessége. Tehát, minden olyan tevékenység és jogszabályban előírt biztonsági intézkedés, mely megakadályozza a villamos hálózatok vagy berendezések által okozott balesetek (pl. áramütés) bekövetkeztét. Ha bővebben szeretnének az érintésvédelemről és a szabályozó rendelkezésekről olvasni, akkor megtalálják a 10/2016. (IV.5.) NGM rendelet „a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről” szóló hatályos jogszabályban. A felülvizsgálat fő célja megvizsgálni és ellenőrizni, hogy a vizsgált elemek megfelelnek-e a hatályban lévő és aktuális érintésvédelmi szabályoknak.

 2. Miért van szükség az érintésvédelemre?

Felmerül a kérdés, hogy miért van szükség erre a procedúrára és miért nem javasoljuk, hogy egy egyszerű fázisceruzával ellenőrizze otthonában a villamos berendezéseket és kapcsolókat. Egyrészt, mivel a fentebb említettek alapján jogszabály írja elő, így ez sokak számára kötelező. Erről lesz még szó bővebben is. Másrészt, mivel legfőbb célja az üzemi és az otthoni áramütéses balesetek elkerülése és megelőzése, így életvédelmi szempontból ajánlott egy szakembert megbízni a feladattal.

 

3. Mikor és kiknek kötelező?

Ezt a részét is a fentebb említett rendelet szabályozza, mi most kigyűjtöttünk minden lényeges információt a kérdés kapcsán. Ami mostanában aktuális és lehet, hogy sokan nem is gondolnak rá, hogy egy építkezésnél vagy egy házfelújításnál nem elég, ha a villanyszerelő átnézi a vezetékeket vagy a kapcsolódobozt, ezeket ellenőriztetni kell egy érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálóval is. Bővebben sorba szedve, telephelybővítés vagy új telephely kialakítása során, új telepítésű villamos berendezések beüzemelése előtt, teljesítménybővítés során, de munkahelyek, irodaépületek, gyárak, üzemek és üzlethelyiségek esetén is egyaránt kötelező ezt a felülvizsgálatot elvégeztetni. Továbbá, amint már említettük, társasházak és lakóházak, közintézmények (pl. iskolák, óvodák stb.), építkezések felvonulási területének villamos hálózata esetén, de például lakókocsik, lakóautók és a napelemes rendszerek telepítésénél is kötelező a felülvizsgálat. Az, hogy ezeket milyen időközönként, illetve kikre vonatkozóan kötelező az ismétlő felülvizsgálatokat elvégezni, a következő bekezdésben fejtjük ki.

4. Mikor ajánlott és mikor kötelező a felülvizsgálat? 

Erre a kérdésre egyszerű a válasz, a felülvizsgálatok időintervallumát is rendelet szabályozza, ezért az érintésvédelmi felülvizsgálat minden esetben kötelező. Az első kötelező felülvizsgálaton túl, az időszakos ellenőrző vizsgálatokat is kötelezően el kell végezni.

Azokra a következőképp kell sort keríteni:

  • Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat rendelet szerinti lakó, – és kommunális épület, valamint egyéb épület villamos berendezésein 6 évente
  • hordozható villamos gépeken, kéziszerszámokon: évente
  • Mi minősül hordozható készüléknek? A teljesség igénye nélkül, ide tartoznak a hosszabbítók, elosztó és átalakító kábelek, hegesztőtrafók, inverterek, kéziszerszámok akkutöltői, kézi fúrógép, sarokcsiszoló, vasaló, elektromos takarítógépek, betonkeverő, hajszárító,
  • áramvédő kapcsolón: három havonta működési próba
  • minden más villamos berendezésen pedig 3 évente kell megismételni a vizsgálatot

5. Mikor tekinthető hitelesnek egy felülvizsgálat? 

Először is, érdemes cégek által közvetített szakembert felkeresni, illetve olyan személyt, aki garantálni tudja a munkafolyamat dokumentumokkal történő alátámasztását és számlát is tud adni. Ez azért nagyon fontos, mert egy ellenőrzés során ezt elkérhetik. Mire figyeljen, ha Önnél érintésvédelmi felülvizsgálat történik? Mindenképpen kapnia kell egy mérési jegyzőkönyvet, mely tartalmazza a mérési eredményeket és az esetlegesen feltárt hibákat, továbbá az ezek javítására tett javaslatot. Végül, egy minősítő irat fogja lezárni a munkafolyamatot, melyet két példányban fog megkapni, de már online (PDF) formátumban is igényelhető.

+1. Nem tudja kihez forduljon? Mi segítünk! 

Kérdés vagy érdeklődés esetén, forduljon hozzánk bizalommal! Cégünk, immár 30 éve azon dolgozik, hogy szakembereink munkájával és hozzáértésével segítsék Önöket a mindennapokban, és megoldást találjanak a felmerülő igényekre.

Amennyiben egyéb szolgáltatásainkra kíváncsiak tekintsék meg honlapunkat az alábbi webcímen:

www.solvelectric.hu

Valamint, keressenek minket telefonon vagy e-mailben:

Telefon: 06/20-203-99-91

E-mail: sales@solvelectric.hu

Ossza meg másokkal is!