fbpx

Az Interlight világítás szerepe az üvegházas termelésben

solvelectric_az_interlight_vilagitas_szerepe_az_uveghazas_termelesben

A SolveSUN növénynevelő lámpánk fejlesztésekor teljesen beszippantott minket a LED fényforrások világa. Olyan területre leltünk, amely állandó kihívásokat tartogatott és aminek termékei szinte mindenhol előfordulnak. Mielőtt bemutatjuk milyen további felhasználási területeket azonosítottunk, egy kicsit maradjunk még a mezőgazdaságban alkalmazott innovációk területén. Bár évről-évre nő az innovatív eljárások és eszközök száma, valós környezetben és termesztési területeken nagyon keveset látni ezekből. Személyes tapasztalataink alapján ennek több oka is van.

Ár és hatásfok

Sok termelő megégette magát, mivel korábban már vásároltak olcsó, de többnyire hatástalan növénynevelő lámpákat. Az ilyen gazdák szkeptikusak ezzel a technológiával kapcsolatban, mivel az első generációs, külföldről származó eszközök többsége nem a beígért teljesítményt produkálta.

A LED lámpák esetében az ár egy nagy akadálynak bizonyult. A LED chip típusú technológia, így a legtöbb esetben az olcsó LED nem tesztelt minőséget is jelent. Az ilyen LED-ek hatásfoka általában kiszámíthatatlan és változó. A kategorizált LED chipek minősége megbízható, de áruk is magasabb.

A mi eszközeink esetében a hatékonyságot helyeztük előtérbe. A HPS világításhoz képest 60-65%-kal energiahatékonyabb növénynevelő LED lámpát terveztünk. Ez azt jelenti, hogy sok esetben egy gazda az energiamegtakarításból tudja fedezni a lámpák bekerülési költségét még egy hitelkonstrukció esetén is.

solvelectric_az_interlight_vilagitas_szerepe_az_uveghazas_termelesben

Interlight lámpák

Nagyon sok szakirodalmi cikk és anyag érhető el a LED spektrumok összetételéről és a LED világítás elméleti használatáról a mezőgazdaságban. Gyakorlati tapasztalat azonban annál kevesebb van, mivel ezt a technológiát a fent említett okok miatt alig alkalmazzák. Növények megvilágításában (történjen az HPS, vagy LED lámpákkal) leginkább a mennyezetre szerelhető, úgynevezett toplight lámpákat ismeri a többség. A legtöbb termékkatalógusban viszont megjelenik az interlight, azaz sorközi világítás is. Tapasztalatunkban erről a technológiáról jóval kevesebben hallottak és nehezebb is róla cikkeket, ismertetőket találni. Továbbá, az ilyen termékek beszerzése is jóval nehezebb, mint a toplight lámpáké. Kutatásaink során a legtöbb piacon elérhető interlight lámpa esetében azzal szembesültünk, hogy bár ezek a termékek rendelhetőek, a gyártók egyáltalán nem tartanak raktárkészletet belőlük. Sőt, több növénynevelő lámpa gyártó évek óta nem gyártja interlight termékét és annak fejlesztését is felfüggesztette a vásárlói érdeklődés hiánya miatt.

Az interlight lámpákat a legtöbb esetben kiegészítő fényforrásként javasolják az üvegházban magasra futtatott növényzet alsó, árnyékolt leveleinek megvilágítására. Paradicsom és uborka termesztésnél hozamnövekedés elérésére és a termés ízének és tápértékének javítására alkalmazzák. Mi úgy véljük, hogy az interlight több, mint kiegészítő világítás.

Toplight és interlight az üvegházas termelésben

A toplight lámpáknak kiemelten fontos szerepe van a palántanevelésben és a fejlődés meggyorsításában. A paradicsom termesztés során viszont a felfuttatás után a toplight szinte hatástalanná válik a legfelső levelek fényellátásán kívül. Az ilyen esetekben van szükség az interlight megvilágításra – ezek a lámpák fogják biztosítani a növény fejlődéséhez szükséges fényt, míg a toplight támogatói szerepbe kerül.

Továbbá, a toplight lámpákat közelebb is helyezhetjük a megvilágítani kívánt növényekhez. Ez a típusú megvilágítás már 15-20 cm távolságnál is alkalmazható. Paradicsom és uborka termesztés során interlight megoldásunk teljesen kiválthatja SolveSUN LED lámpánkat és ezt 30%-al energiahatékonyabban teszi. Ezt figyelembe véve a sorközi megvilágítás szerepe mindjárt felértékelődik.

solvelectric_az_interlight_vilagitas_szerepe_az_uveghazas_termelesben

Támogatás pénzügyi konstrukciókkal, szakértőktől

Magyar KKV-ként teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy a kertészeti és növényneveléssel foglalkozó cégek ugyanúgy tőke hiányosak, mint a hazai cégek zöme. Ebből kifolyólag mi nem is kereskedők, hanem segítő partnerek akarunk lenni. Segítünk megtalálni ügyfeleinknek a legmegfelelőbb elérhető pénzügyi konstrukciót szakértő partnercégeink segítségével. Komoly beruházási szándék esetén a pályázatírás költségét is átvállaljuk, ha partnereink az általunk fejlesztett eszközökkel pályáznak a fejlesztésre.

Ossza meg másokkal is!